måndag 19 september 2016

Diakonens långpannebullar

En vän till mig, som är diakon i Svenska kyrkan, har gett mig sitt recept på bullar som bakas i långpanna. Det blir så bra! Degen är väldigt lös vilket gör att den inte behöver jäsa särskilt länge och att bullarna sedan blir alldeles fluffiga. Och så den himmelska fyllningen....




Till 20 bullar:

Degen

50 g jäst (gärna för söta degar)
150 g smält margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
11 dl vetemjöl (gärna special)
krossad kardemumma

Fyllningen

75 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
Cest och juice från 1 lime

Till penslingen

1 ägg och ca 1 dl pärlsocker

Gör så här

Smula jästen i degbunken och tillsätt socker och salt. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken. När vätskan är ca 40 grader, häll den över jästen. Rör runt och tillsätt mjölet efter hand. Degen ska vara väldigt lös jämfört med "vanliga" bullar. Bäst blir det självklart i en bra hushållsassistent.
Häll ut degen i en långpanna (lägg gärna ett bakplåtspapper i botten så hindrar du att degen fastnar). Smeta ut den så att den täcker hela ytan. Låt jäsa ca 30 minuter. 


Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en bunke med hjälp av elvisp. Klicka ut fyllningen i små gropar i degen, förslagsvis 4x5 stycken. Pensla sedan med vispat ägg och strö över pärlsocker. 
Grädda i mitten av ugnen (225 grader) i ca 15 minuter. När bullen sedan har svalnat skär du den i lagom stora rutor. 


Inga kommentarer: