tisdag 12 augusti 2014

Jo, det spelar roll vilka ord vi använder

Jag har min bakgrund inom språkvetenskapen. Jag har en sociokulturell utgångspunkt när det gäller språk och kommunikation, och det betyder bland annat att jag tror att det är viktigt vilka ord vi väljer om saker och ting. Hur vi pratar om våra medmänniskor spelar roll.

Rom = tiggare? Om synonymer

Häromdagen (närmare bestämt den 9/8-14) såg förstasidan i lokalblaskan ut så här. 


Bakgrunden är den att det i Skövde har uppdagats att en grupp människor bott i ett tältläger i en skogsdunge alldeles vid en av stans största matbutiker. Eller, tältläger förresten… De så kallade tälten var byggda av plastpåsar, plåtbitar, grenar och annat som man kommit över. Skövdeborna reagerade på lite olika sätt på det här, och ganska många var upprörda för att dessa människor bodde där i dungen.

Rubriken lyder "Vill göra romerna till en riksfråga" och ingressen innehåller meningen "Kommunalrådet Katarina Jonsson, M, anser att kommunerna måste lyfta tiggerifrågan gemensamt för att få en förändring.

Det som upprör mig med detta är inte att Jonsson vill lyfta diskussionen till riksnivå, utan snarare vilka ord som används i artikeln. I rubriken används ordet "romerna" och i ingressen ordet "tiggerifrågan". Problemet är att de används som synonymer.

Det är precis så här det går till när vi sakta men säkert lär oss att associera vissa egenskaper med vissa grupper av människor. Dessutom är den här typen av språkbruk första steget i den avhumanisering som vi borde ha lärt oss kan få ödesdigra konsekvenser.

Lästips: Mycket välskrivet blogginlägg om hur nazisterna i Tyskland på 1930-talet använde "tiggarplågan" och andra ord för att avhumanisera stora grupper utsatta människor. Hur slutade det? Någon som minns?

Svensk vs muslim? Om motsatsord

På samma sätt spelar det roll vilka ord vi sätter i motsats till varandra. Man - kvinna. Svart - vit. Hetero - homo. Genom våra motsatsord avgränsar vi väldigt tydligt vilka grupper som är just motsatser. Man kan alltså aldrig ingå i båda dessa grupper. Man kan inte vara både man och kvinna, svart och vit, hetero och homo. Man är antingen eller. (Missförstå mig rätt här nu - jag menar inte att det är så att man inte kan vara både man och kvinna, etc, utan att motsatsorden fungerar på det här sättet.)

Vad är då motsatsen till ordet "muslim"? Allt oftare ser och hör jag att ordet "svensk" används som motsats till ordet "muslim" och det gör mig bekymrad. Man kan nämligen vara både svensk och muslim, de egenskaperna är inte motsatser. Det ena är en nationalitet, det andra är en religionstillhörighet. Kanske är ordet "kristen" motsats till "muslim". Eller kanske är det "ateist". Men inte "svensk".

Varför är det här viktigt, då? Jo, för att den här typen av retorik bidrar till att sprida uppfattningen att muslimer inte kan vara svenska, att de egentligen har ett annat hemland som de kan återvända till, och att de hur mycket de än försöker aldrig kommer att bli svenska.

Hemläxa: fundera över vilka ord som anses var motsatsord till "muslim". I tidningsartiklar, i blogginlägg, i fikarumssnacket, i facebookuppdateringar. Vilka ord använder du själv?



Fortsättning följer…

Och förresten, Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.